Email kliens beállítása asztali eszközre

2021.07.19.
Posted in Wiki
2021.07.19. SootSoft

Nemrégiben jelent meg wikis cikkünk az okostelefonra telepíthető email kliensekről, mely ügyfeleink visszajelzése alapján nagyon nagy segítséget nyújtott. Ezen okból kifolyólag az alábbi cikkben azt mutatjuk be, hogy hogyan lehet asztali eszközökre (PC, laptop) telepíteni egy emailt klienst és hogyan kell azt konfigurálni.

Mi értelme van egy email kliensnek, ha ott a webmail?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi szükségünk van telepíteni egy külön programot, hiszen a www.domainem.hu/webmail címen elérhetem a levelezésemet. Ez valóban így van, azonban a webmailnek számos hátránya van a telepített kliensekkel szemben.

Az asztali kliens legfőbb előnyei közé tartozik, hogy internetkapcsolat nélkül is megtekinthetjük a régebbi leveleinket, valamint azonnali értesítést kaphatunk ha új levelünk érkezik. Mindezen túl az előre telepített kliens sokkal gyorsabb mint a webmail, hiszen nem szükséges mindegy egyes oldalbetöltésnél az összes levelet letölteni a szerverről, azok a saját gépünkön is tárolásra kerülnek.

Mozilla Thunderbird

Azon ügyfeleink esetében akik olvasták a mobilos cikkünket, felmerülhet a kérdés, hogy miért nem az MS Outlookot mutatjuk be, hiszen mobileszközökre azt ajánlottuk.

Ennek több oka is van:

  • A Thunderbird nem rendelkezik hivatalos mobilapplikációval, ezért más alternatíva szükséges
  • A Thunderbird ingyenes, magyar nyelvű
  • A Thunderbird részletes magyar nyelvű súgóval rendelkezik: https://support.mozilla.org/hu/products/thunderbird
  • Az MS Outlook fizetős (Office csomaggal együtt vásárolható meg) asztali eszközökre, azonban mobilra nem
  • Az MS Outlook főként Windowsra lett fejlesztve, Linuxra egyáltalán nem érhető el, Mac eszközökre pedig nagyon drága

A fentebb említett okokból kifolyólag tehát ebben a cikkben a Mozilla által fejlesztett Thunderbird alkalmazás kerül bemutatásra.

Telepítés és konfigurálás

A telepítő fájlt ingyenesen letölthetjük a szoftver magyar nyelvű saját oldaláról: https://www.thunderbird.net/hu/

A sikeres telepítést követően felajánlja az új email fiók hozzáadását. Itt adjuk meg az email címünket, egy fiók nevet, illetve jelszavunkat. Ezt követően kattintsunk a “kézi beállítás” fülre.

A kézi beállításra kattintva újabb információkat kell megadnunk. Kövessük a példa kép alapján az adatok megadását, tehát kifejetten figyeljünk a protokoll, port, SSL mezőkre.

Az adatok megadása után kattintsunk az újratesztelés, majd a befejezés gombra.

Ezzel készen is vagyunk, használhatjuk a levelező klienst.